Begynner laptopen min å bli senil?

Løst
Dette emnet inneholder 8 svar, har 2 deltakere og ble sist oppdatert av  AtleS516872 2 år, 10 måneder siden.
Forfatter
AtleS516872
Participant

I det siste har jeg fått et økende problem med forsinkelse på skjermen på laptopen min (ca. tre år gammel, med SSD-disk på 512 GB). Når jeg skriver tekst, hender det at jeg skriver flere ord uten at de synes på skjermen. Så plutselig dukker de opp. Når jeg bruker pekeplaten for å flytte musemarkøren, blir den iblant usynlig. Som en refleks beveger jeg fingeren rundt på pekeplaten for å lete etter markøren. Etter en del sekunder dukker den opp på skjermen, farer rundt og tegner en stripe etter seg, og følger trolig det mønsteret som fingeren laget mens markøren var usynlig. Det hender også at maskinen ikke reagerer på kommandoer. Problemene dukker oftest opp når jeg har brukt maskinen noen timer, men skyldes trolig ikke dårlig batteri, for dette skjer også når maskinen får strøm fra veggen.

Hva kan årsaken til disse problemene være, og hvilke løsninger kan finnes?

Hei,

er det ved bruk av noen spesifikke programmer at dette skjer? Eller når du har mange programmer åpne samtidig?

Hva slags strømplan bruker du? Høy ytelse kan oppleves bedre.


AtleS516872
Participant

    Jeg har ikke noen skikkelig oversikt over programmer, men den forsinkede skrivingen skjer ikke minst i Word og i sosiale medier som Facebook. Musemarkøren som gjemmer seg, det er vel når jeg er på nettet. Jeg har vel ikke så mange programmer åpne samtidig (som regel Word og nettleser), men ofte mange faner i Google Chrome.

    Det med strømplan har jeg ikke tenkt over. Siden jeg som oftest bruker laptopen koblet til strøm, kan jeg sikkert bruke høy ytelse. Hvordan stiller jeg inn dette?

    Hvor mye RAM/minne har Pcen? Chrome bruker svært mye minne, og å ha mange faner oppe samtidig kan drastisk redusere ytelsen.

    Trykk på batteri-ikonet på oppgavelinja for å velge ny strømplan.


    AtleS516872
    Participant

      8 GB RAM.

      Ja, jeg har oppfattet at Chrome bruker mye minne. Jeg bruker av og til Edge, men søkefunksjonen Bing opplever jeg som dårlig.

      Strømplan ser ut til å handle om sånne ting som når maskinen skal gå i dvale, når skjermen skal slå seg av ved inaktivitet. Stemmer det, og spiller det noen rolle så lenge maskinen går på nettstrøm og ikke batteri? Jeg prøvde å stille på høy ytelse, men problemet er der fortsatt – også når jeg skriver denne teksten.

      8GB RAM skal være tiltrekkelig for enkel bruk, men som sagt tar Chrome mer minne enn man tror.

      Høy ytelse påvirker også disse tingene, ja. Men om problemet vedvarer, er jeg ikke sikker på hva som er galt. Er harddisken nesten full? Har du mange bakgrunnsprogrammer, eller installert noe nylig som kan være årsaken?

      Det er imidlertid mulig at dette bare er en aldrende PC, dessverre.


      AtleS516872
      Participant

        Da er det kanskje alderdomssvakhet, enda maskinen ikke er så gammel. Harddisken er langt fra full, jeg har ikke spesielt mange bakgrunnsprogrammer, tror jeg. Årsaken er neppe noe som jeg nettopp har installert, for dette problemet har egentlig kommet sakte sigende. Muligens har det noe å gjøre med at maskinen blir varm (den har bare passiv kjøling). Jeg har stort sett droppet Chrome de siste dagene, og bruker Edge i stedet. Men det ser ikke ut til å bety noe.

        Vil ikke tro Edge besparer maskinen så mye heller, dessverre. Moderne nettlesere krever mer ressurser enn før!

        Avkjøling kan definitivt påvirke ytelsen, men det får du ikke gjort så mye med – utenom å sørge for god ventilasjon og evt. vifte ved/under PCen om du har en slik laptop-holder. Men siden problemet har kommet over tid, så kan det være maskinen bare har blitt litt treigere.


        AtleS516872
        Participant

          OK, da får det være konklusjonen. Takk for svarene!

          Forumet ‘TILBEHØR’ er stengt for nye emner og svar.