For liten systemdisk

Løst
Dette emnet inneholder 9 svar, har 2 deltakere og ble sist oppdatert av  AtleS516872 3 år, 6 måneder siden.
Forfatter
AtleS516872
Participant

Jeg har to harddisker på den stasjonære maskinen min. Windows og alle programmene mine ligger på en SSD-disk på 118 GB, og den er nå ganske stappfull (den store harddisken som jeg har bilder, musikk og dokumenter på, har fremdeles 690 GB ledig plass). Så jeg overveier å bytte den ut med en SSD-disk som rommer dobbelt så mye eller mer. Spørsmålet er hvordan jeg kan gjøre det, uten å miste noe. Jeg tenker at det riktige må være å klone innholdet på den nåværende systemdisken over på en ny disk, men det er ikke noen plasser (koblinger) inni PC’en til å sette inn en tredje disk. Så hvordan gjør jeg det?

Jeg ser to programmer i Fordelssonen som ser ut til å kunne brukes: Todo Backup og Aomi Backupper. Kan et av dem (eller begge) brukes, og hvilket bør jeg i så fall bruke?


AtleS516872
Participant

    Et par oppfølgingsspørsmål:

    1. Når jeg leser om SSD-disker med SATA3-grensesnitt i nettbutikker, ser jeg at flere av dem leveres med kloneprogram. Bør jeg helst bruke produsentens kloneprogram?

    2. I Komputer nr. 14 / 2020 er det en artikkel om å bruke Aomei for å lage en sikkerhetskopi av harddisken. Der er det et oppslag om fem forberedende trinn man bør gjennomføre før man kloner disken. Det forbausende er at både trinn 2 og 5 handler om å fjerne programmer man ikke bruker. Og like forbausende: To ulike programmer anbefales til denne oppgaven, nemlig Revo Uninstaller og Geek Uninstaller. Hvordan henger dette sammen?

    Hei,

    disse programmene kan ta backup av filene dine, men når det er sagt, kan et harddiskbytte være en gyllen mulighet til å starte «rent». Det er som regel fort gjort å laste ned de programmene du ønsker på nytt, og da er du også sikret å få de nyeste versjonene. Dette er det jeg selv alltid har gjort når jeg bytter harddisk eller PC.

    Du bør såklart fortsatt ta backup av andre filer, som dokumenter, bilder, videoer osv. som ikke kan lastes ned fra nettet igjen. Men selve programmene er enkle å laste ned på nytt. Vær også OBS på at noen programmer lagrer preferansene/innstillingene dine i forskjellige mapper, så også disse kan tas backup av om du sjekker hvor.

    Hvilket kloneprogram som bør brukes skulle jeg tro var irrelevant, så lenge det tilfredstiller de ønskene du har. Du trenger ikke bruke uninstaller-programmene for å avinstallere – kontrollpanel gjør også susen. Men sistenevnte kan la noen få, små filer ligge igjen om avinstallasjonsveiviseren er unøyaktig.


    AtleS516872
    Participant

      Takk for svar!

      Jeg ser at du har et godt poeng, eller egentlig flere! En gullende ren systemdisk med kun de nyeste programversjonene er jo ideelt. Samtidig reiser det seg noen nye spørsmål for meg:

      Forutsetningen for å få lastet ned programmer er vel at jeg i utgangspunktet har Windows og nettleser på maskinen? Men i det øyeblikket jeg har tatt ut den gamle SSD’en og erstattet den med den nye, har jeg jo også fjernet Windows og Chrome. Hvordan kommer jeg da i gang?

      Dette har vel også med lisenser å gjøre? Altså, nå ligger det betalingsversjoner (som Windows, Office-pakken og Adobe Creative Cloud) på den gamle SSD’en. Kan jeg da fritt laste ned nye eksemplarer på den nye SSD’en uten først å avinstallere alt sammen fra den gamle?

      Det har du rett i – Windows må installeres på den nye harddisken. Dette kan gjøres via minnepinne som du har nedlastet Windows på (Microsoft har mye god brukerstøtte på dette som du i så fall bør ta en titt på). Via BOOT-menyen vil du da få valget om å installere Windows på harddisken når minnepinnen med en bootable Windows settes inn.

      Avhengig av lisenstypen din på Windows, bør du nok «deaktivere» lisensen på den gamle harddisken når du går bort fra den. Det er litt vanskelig å skrive opp en full guide på denne prosessen her, så anbefaler å søke deg litt frem på Microsofts sine sider, eller finne et kloneprogram som kan ivareta Windows-installasjonen (dog jeg er usikker på om lisensen overføres også).

      Men dette tror jeg ikke blir noe problem, når du allerede har såpass god oversikt! 🙂


      AtleS516872
      Participant

        Takk for nytt svar!

        Jeg går videre til Microsoft og ser hva jeg finner der, og så vender jeg evt. tilbake hit. Men en liten ting:

        Jeg bestemte meg for å installere Aomei med tanke på å ha en slags backup i tilfelle jeg roter det til med den fremgangsmåten du anbefaler. Men jeg støtte straks på et problem her også, nemlig et språk jeg ikke har peiling på (kinesisk eller japansk?). Jeg fikk opp en boks hvor jeg tydeligvis må velge (se vedlagt fil), men jeg aner ikke jo ikke hva jeg velger. Kanskje det bare er et språkvalg?

         

        Bare velg english, som det allerede er, og trykk på den knappen som var markert i blå-utlinje. Så vil jeg tro den går over til engelsk.


        AtleS516872
        Participant

          Det funket! Jeg fikk installert Aomei. Men nytt problem oppsto:

          Jeg prøvde å klone systemdisken til en ekstern harddisk (Toshiba 1 GB). Men da jeg skulle velge «Destination Disk», fikk jeg bare opp to valg: C: (som er systemdisken som skal klones!) og hovedlagringsdisken i PC’en (der alle filene mine ligger – og dem vil jeg jo ikke slette). Finnes det noen måte å få opp den eksterne disken på? Jeg finner ingen steder der den kan velges, til tross for at den er synlig som stasjon i utforskeren.

          Det var merkelig. Prøvde du å ta den ut og inn? Og evt. restarte PCen? Prøv en annen USB for Toshiba-disken.


          AtleS516872
          Participant

            Nå gikk det!

            Forumet ‘PROGRAMVARE’ er stengt for nye emner og svar.