Utrolig merkelig skjerm-problem i Windows 10 Home.

Løst
Dette emnet inneholder 3 svar, har 2 deltakere og ble sist oppdatert av Komputer For Alle Support Komputer For Alle Support 5 år, 2 måneder siden.
Forfatter
user-296297
Participant

Jeg har en Samsung Ultrabook laptop som kjører Windows 10 Home. Den har fungert helt OK inntil jeg satte inn en minnepinne som jeg hadde laget selv på en annen PC. Minnepinnen inneholdt noen videoer som jeg selv hadde tatt opp, og som ble avspilt helt OK. Jeg har ingen mistanker om at der er noen fremmedelementer på minnepinne eller PC.

Plutselig ble skjermbildet kraftig påvirket sånn at det kunne se ut som om skjermen var ødelagt (psykidelisk), men det var mulig å skimte skjerminnholdet (med utstrakt bruk av fantasi, og en annen PC ved siden av).

Jeg klarte å starte PC’en i Sikker modus, og da fungerte skjermen helt OK, så teknisk sett er der ingen feil.

Men, selv om jeg i sikker modus forsøkte å gjøre en del endringer har det ikke lykkes meg å få frem et vanlig skjermbilde når jeg har gått tilbake til vanlig modus.

Jeg vil være svart takknemlig om noen kan tipse meg med råd om hva jeg kan forsøke for å frem et normalt Windows bilde.

Hei! Jeg antar da at den eneste endringen du gjorde før problemet oppsto var å sette inn minnepinnen og spille av dens innhold? Og du fikk altså spilt av videoene uten problemer, men så ble skjermbildet skadet en tid etter dette? Tidsaspektet her har betydning for om problemet skyldes minnepinnen eller ikke.

Kan du forsøke å endre skjermoppløsningen litt fram og tilbake mellom forskjellige alternativer og se om problemet vedvarer? Jeg har hørt om liknende problemer for andre Windows 10 brukere etter en oppdatering av operativsystemet.

Det er mulig at det er et program som har slått seg vrang. I så fall kan en såkalt «Clean boot» av Windows hjelpe finne programmet som forårsaker problemet. Dette tar litt tid, men vil gi et definitivt svar på om det er et program som skaper problemer. OBS! PCen vil ikke fungere som «normalt» når man gjør dette, da alle unødvendige programmer vil være midlertidig avslått. Det er også veldig viktig å følge instruksene nøye, så man ikke skrur av nødvendige filer for Windows.

Clean boot:

1. Logg inn på en administrator-bruker på PCen.

2. Trykk på Start og skriv «msconfig» (uten «») i søkefeltet, og trykk på snarveien som dukker opp (System Konfigurasjon).

3. I det nye vinduet, trykk på «Tjenester» – fanen, og trykk på boksen «Skjul Microsoft tjenester». Trykk deretter på «Deaktiver alle» (Disable all).

4. Trykk så på «Oppstart» (Startup) – fanen, og så «Åpne oppgavebehandler».

5. Derfra, trykk på «Oppstart» – fanen igjen, og skru av (Deaktiver/Disable) hvert program i listen.

6. Lukk Oppgavebehandleren og trykk «OK» fra det første vinduet hvor du åpnet Oppgavebehandleren (System konfigurasjon).

7. Restart PCen. Er problemet der? Hvis ja, så skylder det ikke av programmer du eller produsent har installert. Hvis nei, skru på f.eks. halvparten av programmene i steg 3 og 5, og restart PCen igjen. Hvis problemet er der igjen, vet du at programmet i denne halvdelen er problemet. Prøv deg fram til du har funnet riktig program.

8. For å starte PCen som normalt, må vi reversere alle endringene vi har gjort. Åpne System Konfigurasjonen (msconfig) trykk «Normal/Vanlig oppstart» under den første fanen, og gå så til «Tjenester» og fjern markeringen i «Skjul Microsoft tjenester». Trykk «Aktiver alle». Fra «Oppstart» fanen, åpne Oppgavebehandleren og aktiver alle programmene igjen som vi i steg 5 skrudde av, og trykk OK. Restart PCen.

 

Håper dette hjelper! Merk at vi ikke kan garantere hvordan PCen reagerer på dette, og at du selv bærer den eventuelle risikoen. Når det er sagt, bør ikke operasjonen være skadelig om instruksjonene følges.

mvh Dag

 


user-296297
Participant

    Hei Dag,

    Takk for at du forsøkte å hjelpe meg.
    Din løsning ble for omfattende og komplisert, men jeg fant et forslag om å avinstallere skjermkortdriveren og starte på nytt.
    Det viser seg at ved omstart så installerer Windows skjermkortdriver hvis den mangler – og – simsalabim:
    Det virket.

    Mvh
    Truls

    Godt å høre, Truls!

    mvh Dag

    Forumet ‘WINDOWS’ er stengt for nye emner og svar.